Zoeken
  • Fenna

Vroeger

We zijn in Noorwegen, in Oslo! Oslo is de hoofdstad van Noorwegen.

Als we in de auto zitten, vraag ik altijd aan papa: Papa, wil je over vroeger vertellen?!

En dat doet hij dan! Dat vind ik heel leuk.

Hij heeft ook een keer verteld over een museum waar hij was geweest toen hij 8 jaar oud was (dat is al heel lang geleden). Dat museum ging over het leven van Roald Amundsen, dat is een Noorse ontdekkingsreiziger (zijn naam lijkt een beetje op Roald Dahl, maar dat is een meneer uit Engeland die hele grappige verhaaltjes heeft geschreven). En nu gingen wij dus ook met z'n allen naar het museum van meneer Amundsen waar papa al een keer geweest was!


Meer dan 100 jaar geleden maakte meneer Amundsen een reis naar de Zuidpool. Er was ook een meneer uit Engeland, Robert Falcon Scott en die wilde ook wel naar de Zuidpool. Niemand was er ooit op de Zuidpool geweest, dus was het eigenlijk een wedstrijd.

Meneer Amundsen nam heel veel honden mee op zijn boot, die konden dan in de sneeuw de sleeën trekken, Meneer Scott nam heel veel mensen en paardjes mee.

Het was een hele moeilijke wedstrijd, want het was ontzettend koud. De paardjes van meneer Scott konden de sleeën niet trekken omdat het te koud was en te veel sneeuw lag. De honden van meneer Amundsen konden dat wel.

Meneer Amundsen was als eerste op de Zuidpool en toen heeft hij daar de Noorse vlag neergezet.

Toen meneer Scott een paar dagen later daar ook aankwam, zag hij de Noorse vlag en wist hij dat hij de wedstrijd verloren had. Toen hij terug ging naar zijn schip is hij onderweg dood gegaan, dat was best wel zielig, want hij had heel hard zijn best gedaan en toen is hij ook nog dood gegaan...


Het was een mooi museum. We hebben ook nog een leuke familiefoto gemaakt:

Vlakbij was nog een ander museum, dat ging over Thor Heyerdahl, die meneer heet hetzelfde als onze hond, want die heet ook Thor!

In dat museum waren 2 bootjes die meneer Thor had gemaakt, van riet en bamboe, eigenlijk een vlot met een zeiltje erop. Dat was leuk om te zien en de bootjes hadden ook grappige namen: Kon-Tiki en Ra.

Meneer Thor een keer heeft gezegd: "Grenzen, ik heb er nog nooit één gezien, maar ik heb gehoord dat ze in de gedachten van sommige mensen bestaan." Mama zegt dat ze het wel mooi vindt. Ik weet niet precies wat hij bedoelt, ik vind het ook wel mooi, maar de bootjes en de verhaaltjes van vroeger vond ik het allermooist!


10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laponia

sauna