Zoeken
  • Fenna

Siejaanootiep

Bijgewerkt: 15 feb 2018

De zon schijnt. Dat is fijn. Mama zegt dat het vandaag een mooie dag is om te Siejaanootiepen.

Siejaan is een kleur. Het lijkt een beetje op blauw, maar siejaan is niet lichtblauw en ook niet donkerblauw. Het is een moeilijk woord, maar een Siejaanootiep maken, is eigenlijk heel makkelijk.

Je smeert een soort drankje op een dik papier (dat heeft mama vanmorgen vroeg al gedaan, toen het nog donker was), dat papier laat je drogen. Dan zoek je een plek waar de zon niet kan komen en dan leg je iets op dat papier. Wij hebben bloemen gebruikt, die we op onze vorige reizen hebben verzameld. Het zijn bloemen uit Frankrijk en Italië. Blaassilene is mijn lievelings en grasklokje ook.


Als de bloemen op het papier liggen, leg je er een dikke plaat glas overheen. Dit moet dan ongeveer 10 minuten in de zon liggen. En daarna leg je het papier in een bak met water, droog je het en ben je al klaar! Makkelijk hè?PS van mama:

Cyanotype is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat.Het resultaat is dat als deze twee stoffen worden blootgesteld aan sterk licht ze veranderen in Pruisisch blauw. Wanneer de chemische middelen zijn weggespoeld met water blijft er een stabiele en kenmerkende blauwe kleur achter, waarop de afbeelding in witte lijnen is weergegeven.
40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Laponia

sauna